Poistumisprosentti eli Bounce Rate - Mikä se on ja miten parannat sitä?
Verkkosivujen analytiikkaa kannattaa seurata jos haluat kehittää sivustoasi haluttujen toimintojen saavuttamiseen, kuten yhteydenottoon ajanvaraukseen ja uutiskirjeen tilaamiseen.
Kun mittaat verkkosivujen suorituskykyä, on yksi analytiikan mittareista bounce rate eli välitön poistumisprosentti. Tämä mittari kertoo, kuinka moni sivustollasi vieraillut käyttäjä poistuu sieltä välittömästi tutustumatta muihin sivuihin tai suorittamatta muita haluttuja toimintoja.
Mutta miten bounce rate määritellään, mitä se oikeastaan kertoo ja miksi sen seuraaminen on tärkeää? Tässä blogitekstissä tutustutaan bounce rateen, sen vaikutuksiin ja siihen miten voit parantaa sitä muokkaamalla sivustoa tai markkinoinnin avulla.
Mikä on bounce rate?
Bounce rate kertoo sinulle prosenttiosuuden kävijöistä, jotka saapuvat verkkosivuillesi, mutta poistuvat välittömästi klikkaamatta mitään. Yksinkertaistettuna 👉 mitä korkeampi bounce rate luku, sitä suurempi osa käyttäjistä ei jatka vierailua sivustollasi.
Analytiikan näkymä Squarespace alustalla.
Bounce rate lasketaan näin:
Bounce rate = (yksittäisen sivun käynnit / kaikki käynnit) × 100 %
Esimerkki: Jos 100 ihmistä vierailee sivustollasi ja 70 heistä poistuu ilman jatkotoimia, on sivuston bounce rate silloin 70 %.
Bounce rate on tärkeä mittari ja sitä seuraamalla voit päätellä:
Vastaako sivusto käyttäjien odotuksia ja tarpeita?
Miten tehokkaasti markkinoit oikealle yleisölle?
Tarjoaako sivustosi käyttäjille arvoa? (Tämä voi vaikuttaa mm. heikkoon menestykseen hakukoneissa, sillä Google voi tulkita korkean bounce rate luvun merkkinä siitä, että sivusto ei tarjoa käyttäjille arvoa.)
Mitä bounce rate kertoo verkkosivuistasi?
Bounce rate voi antaa hyödyllistä tietoa siitä, miten käyttäjät kokevat sivustosi sisällön, rakenteen ja yleisen käytettävyyden. Luku voi myös kertoa siitä, miten markkinointisi tavoittaa potentiaalisia asiakkaita, eli oikean kohderyhmän.
Tässä muutamia mahdollisia syitä korkean bounce raten taustalla:
Sivustosi sisältö ei vastaa odotuksia
Jos kävijät saapuvat sivustollesi tietyn hakusanan tai mainoksen perusteella, mutta eivät löydä etsimäänsä, he todennäköisesti poistuvat nopeasti.
Huono käyttäjäkokemus
Sivustosi voi olla vaikea käyttää, latautua liian hitaasti tai olla mobiililaitteille huonosti optimoitu. Nämä tekijät saavat kävijät turhautumaan ja poistumaan sivustoltasi.
Vääränlainen liikenne
Jos markkinoinnin toimenpiteet houkuttelevat kävijöitä, jotka eivät kuulu varsinaiseen kohderyhmääsi, he eivät todennäköisesti ole kiinnostuneita sisällöstäsi.
Toimintakehotteiden puute
Huonosti suunnitellut laskeutumissivut, joissa ei ole selkeää toimintakehotetta (CTA), voivat nostaa poistumisprosenttia. Tällöin kävijä ei ymmärrä miten sivustolla pitäisi edetä.
HUOM! korkea bounce rate ei kuitenkaan ole aina huono asia. Esimerkiksi blogikirjoitusten tai muiden yksittäisten sisältösivujen kohdalla käyttäjä voi löytää etsimänsä tiedon yhdellä sivulla ja poistua tyytyväisenä. Näissä tapauksissa bounce rate ei välttämättä kerro ongelmista.
Mikä on hyvä bounce rate? Vaikuta poistumisprosenttiin testaamalla
Hyvän poistumisprosentin määritelmä voi vaihdella monesta tekijästä riippuen. Yleisesti palvelu- ja asiantuntijayrittäjille hyvänä poistumisprosenttina voisi pitää seuraavia lukuja:
Alle 40 % – Erinomainen. Sivuston kävijät sitoutuvat hyvin ja selaavat useita sivuja.
40–60 % – Hyvä tai normaali taso. Suurin osa palvelualan yrityksistä osuu tähän haarukkaan.
60–80 % – Korkea, mutta ei välttämättä huono, jos sivuston tarkoitus on esimerkiksi tarjota nopea vastaus (esim. blogikirjoitukset, yhteystiedot).
Yli 80 % – Huolestuttava, jos kyseessä on myyntiin tai asiakashankintaan tähtäävä sivusto.
Poistumisprosentin parantaminen edellyttää keskittymistä niin verkkosivuston sisältöön, käytettävyyteen ja yleiseen käyttäjäkokemukseen, mutta myös sivuston ulkopuolella tapahtuvaan markkinointiin.
Jos aikoo tehdä muutoksia toimintaan ainoastaan poistumisprosenttia tarkastellen, ne kannattaa tehdä askel kerrallaan, jotta niiden vaikutuksia voi seurata.
Tässä muutama konkreettinen esimerkki, miten voit vaikuttaa poistumisprosenttiin:
1. Optimoi käyttäjäkokemus (UX)
Varmista että sivustosi latautuu nopeasti.
Pidä huoli että sivustosi toimii niin mobiilissa kuin tietokoneella.
Selvitä löytävätkö kävijät sivustolta nopeasti etsimänsä.
2. Panosta sisältöön
Tarjoa sisältöä, joka vastaa kohdeyleisösi tarpeisiin.
Ohjaa käyttäjiä selkeästi seuraavaan toimintoon, kuten lomakkeen täyttöön tai ajanvaraukseen.
Käytä kuvia ja videoita jotka pitävät käyttäjät kiinnostuneina ja auttavat ymmärtämään sisältöä.
3. Analysoi ja testaa
Käytä analytiikkatyökaluja, kuten Google Analyticsia ja selvitä mitkä sivut tuottavat korkeimman bounce raten.
Testaa erilaisia sisältöjä, asetteluja ja CTA-elementtejä jotta löydät tehokkaimman ratkaisun.
Paranna bounce ratea markkinoinnin toimenpiteillä
Markkinoinnilla on suuri vaikutus poistumisprosenttiin, sillä se määrittää millaista liikennettä sivustolle ohjautuu. Kun haluat vaikuttaa bounce rate lukuun markkinoinnin toimenpiteillä, keskity näihin:
1. Määrittele kohderyhmä tarkasti ja poista väärä liikenne
Selvitä kuka on unelma-asiakkaasi ja kohdenna markkinointisi heille.
Käytä negatiivisia avainsanoja hakukonemainonnassa ja varmista, että mainoksesi tavoittaa vain ne, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita palveluistasi.
2. Varmista että kaikki kanavat puhuvat samaa kieltä
Tarkista vastaako mainosten sisältö täysin verkkosivun sisältöä. Esimerkiksi jos mainos lupaa "Ilmainen konsultaatio", niin laskeutumissivun tulee tehdä ajan varaaminen helpoksi.
Ohjaa kävijät toimimaan selkeillä toimintakehotteilla, kuten "Lue lisää" tai "Varaa aika nyt".
3. Optimoi laskeutumissivu ja keskity yhteen tavoitteeseen
Varmista että myyntisivu puhuttelee vain yhtä kohderyhmää kerrallaan.
Älä tarjoa liikaa vaihtoehtoja. Yhdellä myyntisivulla tulisi olla ainoastaan yksi tavoite, kuten yhteydenotto tai esim. oppaan lataaminen.
4. Tarjoa asiakkaalle arvoa ja uudelleenmarkkinoi
Hyvä sisältö sitouttaa - kirjoita blogia, oppaita ja muita sisältöjä, joita yleisösi haluaa lukea.
Kohdenna mainokset yleisölle, jotka ovat jo käyneet sivustollasi mutta jättivät etenemisen kesken.
Bounce rate kertoo paljon verkkosivuista ja markkinoinnin tehokkuudesta
Poistumisprosentti voi siis kertoa hyödyllistä tietoa sivustosi käyttäjäkokemuksesta, siitä miten relevanttia sisältöä tarjoat ja myös siitä miten hyvin markkinointi tavoittaa oikean yleisön. Seuraamalla ja optimoimalla poistumisprosenttia saat arvokasta tietoa siitä, miten voit sitouttaa käyttäjät paremmin.
Haluatko apua analytiikan seurantaan? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella, niin kerron sinulle miten voin auttaa optimoimaan sivustosi ja kehittämään markkinointiasi analytiikan avulla ✨