Hyvä sisältö kruunaa toimivat verkkosivut - Ota nämä 3 asiaa huomioon teksteissä
Vieraskynä | Kirjoittanut Sirja Tanskanen @sanarikastamo
Valitettavan usein verkkosivut rakennetaan kauniiksi ja silmää miellyttäviksi, mutta kun sivuille saapuva alkaa lukea tekstejä, niihin ei ole panostettu lähes ollenkaan. Yksi suurimmista ongelmista on se, että tekstit ovat aivan peruskauraa - sitä samaa kuin mitä muidenkin sivuilla on.
Mutta onko kävijä siis tutustumassa juuri sinun yritykseesi vai ihan vain ihailemassa kauniita värivalintoja?
Veikkaan, että loppujen lopuksi kävijälle tärkeämpää on saada tietoa juuri teidän tyylistänne palvella asiakkaita. Ja siihen nettisivut ovat aivan loistava paikka - näyttää mihin pystytte ja millaiseen palveluun lukija on oikeastaan tulossa.
Parhaimmillaan hyvät nettisivut tarjoavatkin tarkoin suunnitellun kokemuksen, joka luo voimakkaan tunnejäljen ja ennakko-odotuksen siitä, millaista palvelua teiltä saa. Tämän kokemuksen yksi tärkeimmistä rakennuspalikoista ovat sisällöt, eli houkuttelevat tekstit, jotka toimivat myyntivalttinasi.
Tässä blogissa kerron sinulle kolme asiaa, jotka sisältöjen kirjoittamisessa ovat tärkeimpiä, ja annan myös muutaman konkreettisen vinkin omien tekstien kirjoittamiseen. Nämä 3 asiaa varmistavat, että sivuston sisällöt palvelevat siellä vierailevia ja laittaa heidät haluamaan lisää.
1.Selkeät ja vahvat kärkiviestit, joita muut tekstit tukevat
Yrityksen kärkiviestit ovat se punainen lanka, joiden pohjalta kaikki muut tekstit kirjoitetaan. Mikäli omat kärkiviestisi, ja sen pohjalta luotu tyyli ja tunnelma ei ole selkeä, jokainen sivusi tulee kertomaan aivan omaan tarinaansa.
Verkkosivujen tulisi kuitenkin pysyä yhtenä kokonaisuutena, myös tekstien osalta. Se luo sivuihisi johdonmukaisuutta ja lisää luottamusta - kävijälle jää selkeä kuva siitä, millainen yrityksenne on. Aloita siis pohtimalla yrityksesi kärkiviestit, joita muut tekstit tukevat.
Keinoja omien kärkiviestien löytämiseen:
1) Hahmottele yrityksellesi erilaisia tunnuslauseita vastaten esimerkiksi kysymyksiin:
“Mikä on oma tapasi toimia?”,
“Mikä teille on tärkeintä?”,
“Mitä yrityksenne tuo maailmaan”,
“Mikä on asiakaslupauksenne?”,
“Millainen fiilis asiakkaallanne on palvelusta poistuttuaan?”
2) Valitse 3-5 tärkeintä ajatusta, jotka kuvaavat yritystäsi ja kirjoita niistä erilaisia versioita itsellesi. Kerää ylös myös sanojen synonyymejä ja kokeile eri lausetyyppejä, kuten “Raikas, mutta voimakas” (mutta-malli) tai “Kaunis. Raikas. Huoleton.” (piste-malli).
Huolehdi siitä, että kärkiviestit ja valitsemasi tärkein sanasto, toistuu sivuilla johdonmukaisesti ja luontevasti.
2. Yrityksen tarina, johon voi samaistua ja joka lisää luottamusta
Yritystarina ymmärretään usein väärin, ja siksi monet jättävät tämän tekstin kokonaan hyödyntämättä - ei kuitenkaan kannattaisi. Tarinan tehtävänä ei ole vain esitellä historiaa vaan herättää luottamusta sinua kohtaan, kasvattaa tunneyhteyttä ja myydä toimintaasi.
Pelkkä historia ei nimittäin ole koko yrityksen tarina. Olen kirjoittanut yritystarinoita monille yksinyrittäjille, ja joukkoon on mahtunut esimerkiksi useita “uupumuksesta yrittäjäksi” -tarinoita. Jokainen näistä tarinoista muotoutui kuitenkin täysin erilaisiksi keskenään, kun uskalsimme hypätä hiukan syvemmälle näistä lähtökohdista.
Vaikka tietyt asia menneisyydessä ovat vaikuttaneet yrityksen syntyyn, ovat nämä vasta yrityksen lähtökohdat, ja yrityksen oikea tarina on jotain tätä enemmän. Yritystarinassasi ei ole myöskään kysymys koulutuksestasi, harrastuksistasi tai siitä, kuinka pidät siitä mitä teet.
Sen sijaan yritystarina kertoo ymmärrettävällä tavalla siitä, mikä yrityksen ydin on.
Yritystarinassa on kyse siitä, mikä oikeasti saa sinut nousemaan sängystä aamuisin, ja mitä oikeasti haluat tuoda tähän maailmaan.
Siinä on useimmiten kysymys kasvusta ja kehityksestä, ja siksi historiaa parempia kysymyksiä tarinaa varten ovat esimerkiksi:
MITEN osaamisesi on karttunut?
MIKSI olet paras valinta asiakkaallesi? ja kuka on asiakkaasi?
MIKSI sinuun kannattaa luottaa?
MIKSI sinuun kannattaa satsata?
Kun tarinasi vastaa näihin kysymyksiin, tulee siitä nettisivujesi tärkein ja mielenkiintoisin teksti.
3. Tekstien hierarkia, joka kuljettaa kävijää eteenpäin
Kolmas tärkeä tekijä on se, missä järjestyksessä tekstit kirjoitetaan. Verkkosivujen tulisi olla kuin sipuli, jota pääsee kuorimaan kerros kerrokselta. Mitä pidemmälle menet, sitä suuremman vaikutuksen koet.
Valitettavasti usein kirjoitamme nettisivujen tekstit hiukan hassussa järjestyksessä. Tarina-sivulla etenemme kronologisesti, vaikka tärkein asia alkuun nostettavaksi olisi pääviestisi. Palvelusivulla johdattelemme lukijaa kohti myyntiä pitkienkin tekstien kautta, kun sielläkin tärkeintä olisi pääviestisi.
Etusivulle puolestaan halutaan tuoda aivan kaikkea mahdollista, “jos vaikka kävijä ei muualla käy”, vaikka etusivun tehtävä on nostaa esiin tärkeimmät asiat kuin koontina tarjonnastasi. Luota siis siihen, että kun saat sivuillesi kävijän, joka oikeasti haluaa tutustua sinuun, hän kyllä seikkailee sivuillasi, blogissasi, tarinasi parissa jopa tunteja.
Tehtäväsi on kuitenkin auttaa lukijaa. Tekstien kuuluisi edetä sivuilla luontevasti, jatkuen loogisesti edellisestä kappaleesta seuraavaan - ei niin, että jokainen osio on aivan oma lukunsa.
Kokemukseni pohjalta suurin syy tekstien pomppimiseen on kuitenkin se, että nettisivuja päivitetään palveluiden muuttuessa yksi sivu kerrallaan. Yritys elää ja palvelut muuttuvat, jolloin päivitetään vain juuri sitä sivua, joka muutoksen alla juuri sillä hetkellä on.
Tämä on kuitenkin melko varma tie siihen, että joku päivä huomaat sivusi olevan yksi sillisalaatti, joka kadotti punaisen lankansa jo muutama vuosi sitten. Kirjoita siis nettisivusi ajatellen sivuja yhtenä kokonaisuutena, älä yksi palikka kerrallaan.
Toimivat verkkosivut saavat lukijan innostumaan
Entä milloin verkkosivujen voi siis sanoa olevan toimivat? Silloin, kun ne saavat aikaan liikettä.
Ne herättävät ajatuksia, oivalluksia, tuovat tietoa, saavat haaveilemaan, innostumaan - ja ennenkaikkea nostavat halun varata ajan juuri sinulle, lähteä valmennukseesi tai ostamaan tuotteesi. Ne herättävät positiivisia tunteita, joiden pohjalta teemme päätöksemme lähteä yrityksesi matkaan.
Ja näiden tunteiden herättämisessä sisältösi ovat avainasemassa. Muista siis panostaa myös teksteihin, jotka kertovat, miksi valita juuri sinut.
-Terkuin Sirja
Tekstien lisäksi tärkeää on myös se, ettei kävijä jää jumiin sivuillesi esimerkiksi huonon navigaation vuoksi. Se aiheuttaa innostuksen sijaan hämmennystä, epävarmuutta ja epäluottamusta - tunteita, joita et halua sivujesi herättävän.
Siksi hyväkään sisältö ei välttämättä pelasta huonosti rakennettuja sivuja. Kävin vastavuoroisesti vieraskynäilemässä Sanarikastamon Sirjan blogissa. Tekstissäni kerron 3 asiaa, jotka verkkosivujen rakentamisessa tulee ottaa huomioon, jotta sivut toimivat.
Kuka Sirja? Blogin on kirjoittanut Sanarikastamon Sirja, joka auttaa pienyrittäjiä luomaan markkinointiinsa houkuttelevia tekstejä. Sirjan kynästä syntyvät niin nettisivutekstit, kampanjat kuin sähköpostiviestit, jotka kertovat syyn valita juuri sinut.
Mikäli haluat kirjoittaa sisältösi itse, mutta haluat tehdä sen innostavammin, lähde mukaan Sanarikastamon kirjoituskursseille, jossa opit yrittäjän tärkeimmät kirjoitustaidot.
TUTUSTU: www.sanarikastamo.fi / IG: @sanarikastamo